Tønder Festival fuldender programmet

Jim Lauderdale and The Game Changers (Foto: Morten Fog)
dato

Glæd jer til blandt andre Jim Lauderdale & The Game Changers, The Wood Brothers, Jeffrey Martin og Niels Hausgaard. Og så optræder Guldimund til den traditionsrige skolekoncert under festivalen.

Flere dagblade har givet Tønder Festival femstjernede anmeldelser af det program, der venter publikum i år. Og det endda inden alle navne er rammet ind på plakaten. Nu er de sidste aftaler på plads, og der er godt nyt fra ind- og udland.

Den amerikanske roots-musik bliver fornemt repræsenteret. Trioen The Wood Brothers har tidligere begejstret i Tønder, og det samme har sangskriveren Jim Lauderdale, som denne gang optræder med sit band The Game Changers. Sangskriveren Jeffrey Martin kan også se tilbage på succesrige koncerter på Tønder Festival, som han gæstede i 2022.

Det store ungdomsorkester FolkBALTICA Ensemblet med musikere fra det tyske og danske grænseland optræder traditionen tro på festivalen. De spiller dels deres egen koncert og dels til den store skolekoncert, hvor op mod 5.000 skoleelever bliver inviteret til festival. De unge festivalgæster får en ekstra stor oplevelse, for til skolekoncerten optræder nemlig også den populære sanger og sangskriver Guldimund med sit band.

Kommer Hausgaard? Ja, naturligvis. Niels Hausgaard, som fylder 80 år sidst i august i år, har været med på Tønder Festival stort set alle år og er selvskrevet til festivalens 50-års jubilæumsudgave.

To yngre danske navne med flere priser i bagagen dukker også op. Justine Boesen, som modtog prisen “Årets Katapult” i år, og Sylfide, som i 2022 fik to Danish Music Awards Roots-priser.

Flere oplevelser venter: Der er morgen- og fællessang med projektet Kunsten at glædes i kor, upcoming-koncerter med danske og nordiske navne under brancheinitiativet Folk Spot, sangskriverkoncerter med de populære Women’s Circle og Gentlemen’s Circle, musikerinterviews og samtaler med Henrik Queitsch & Klaus Lynggaard, Gaffa Talks og

Jydske Vestkysten Talks samt ikke mindst en stor jubilæumskoncert i Telt 1. Mere info følger.

OM KUNSTNERNE:

The Wood Brothers (USA)
50-års jubilæet byder på mange glædelige gensyn. Et af dem er amerikanske The Wood Brothers, som besøgte Tønder Festival i 2015. Bandet består af brødrene Oliver, guitar, vokal, og Chris Wood, kontrabas, samt multiinstrumentalisten Jano Rix. Oliver Wood var med til at danne blues-, soul- og country-bandet King Johnson, mens Chris Wood var den ene tredjedel af jazz-fusion-trioen Medeski, Martin & Wood, der opnåede succes op igennem 1990’erne.

The Wood Brothers’ debut “Ways not to lose” udkom i 2006 og var produceret af John Medeski. I 2013 udkom den Buddy Miller-producerede “The Muse”, som er den første plade, hvor Jano Rix medvirker. Med den nye konstellation slog The Wood Brothers for alvor igennem som live-band, og de turnerede flittigt i USA og Europa. Trioens distinkte og funky roots-musik trækker på forskellige amerikanske traditioner og kan lede tankerne hen på The Band. Det seneste album “Heart is the Hero” er indspillet analogt på en 8-spors båndoptager og har givet The Wood Brothers en organisk og akustisk orienteret lyd. Eneste danske festival i 2024.

www.thewoodbros.com

Jim Lauderdale & The Game Changers (USA)
Med ordene "Den ægte vare” tildelte Ekstra Bladet hele fem stjerner til Jim Lauderdale, da han i 2023 gav koncert på Tønder Festival. Og Jim Lauderdale er afgjort den ægte vare. Rundet af bluegrass og med et mangeårigt tæt samarbejde med den legendariske Ralph Stanley, der døde i 2016, har han bevæget sig kompetent rundt i de amerikanske rødder. Han mestrer countrygenrens upolerede Bakersfield-lyd såvel som den følsomme ballade.

Jim Lauderdale har skrevet mere end 500 sange, og listen af artister, der har sunget hans sange, tæller blandt andre Mark Chesnutt, Vince Gill, The Dixie Chicks og Elvis Costello. Jim Lauderdales seneste album, “The Long and Lonesome Letting Go”, kom sidste år. Her vender han sammen med bandet The Po’ Ramblin’ Boys tilbage til bluegrassmusikken. På pladen medvirker desuden bluegrass-koryfæet Del McCoury, som Lauderdale for første gang har indspillet med. Jim Lauderdale kommer til Tønder med et gedigent hold af unge musikere, der er parat til at akkompagnere en af country- og rootsmusikkens helt store stemmer og sangskrivere. Eneste danske festival i 2024.

www.jimlauderdalemusic.com

Jeffrey Martin (USA)
Gensyn med den amerikanske sangskriver Jeffrey Martin, som besøgte Tønder Festival i 2022. Jeffrey Martin er sanger, guitarist og sangskriver og bosiddende i Portland, Oregon. Selv om han for snart mange år siden droppede jobbet som engelsklærer på high school, er inspirationen til sangskrivningen i høj grad hentet fra det hverdagsliv, han mødte som en del af den lille by i Oregon, hvor han arbejdede som underviser. Jeffrey Martin har udgivet musik siden 2009. Hans seneste og fjerde album “Thank God We Left the Garden” (efterår 2023) har fået strålende anmeldelser.

Britiske Uncut kalder albummet tryllebindende og får mindelser om musikken fra de tidlige 1970’ere. Også hans tidligere album, blandt andre “One Go Around” (2017), har fået mange roser med på vejen. Jeffrey Martins sange rummer ifølge flere anmeldere en elegant og poetisk beskrivelse af tilværelsens dystre sider, det hårde arbejdsliv for mennesker nederst i samfundshierarkiet og “the small town sadness”. Hans stemme er sårbar og intens, og flere har givet ham prædikatet “sangskrivernes sangskriver”. Eneste danske festivalkoncert i 2024.

www.jeffreymartinmusic.com

Niels Hausgaard (DK)
Den danske poet, satiriker, sangskriver, debattør og entertainer har været med til at præge Tønder Festival siden 70’erne, og han svigter naturligvis ikke, når Tønder Festival i år fylder 50 år. Hvis Niels Hausgaard siger til lykke med de 50 år til festivalen, siger alle vi andre sørme også stort til lykke til ham. For ugen efter Tønder Festival 2024 fylder Niels Hausgaard 80 år.

Det er ikke for meget sagt, at Niels Hausgaard har været på en ”never ending tour” siden de tidlige 1970’ere. Publikum mangler han ikke, og hvert år drager han i vinteren og foråret på en fire måneder lang turné rundt i landet. I år hed showet ”Åh, boomer” og omfattede 57 udsolgte koncerter. Lige som sidste år var pianisten Martin Schack med på scenen.

Niels Hausgaard er noget nær et nationalt klenodie. Han rækker ud til et meget stort og bredt publikum, og på scenen giver han sig selv god plads til improvisation og til at arbejde sammen med publikum. Hans timing og idérigdom har inspireret utallige kolleger, og hans evne til bringe den lune satire i spil er legendarisk.

www.nielshausgaard.dk

FolkBALTICA Ensemblet (DK, D)
Når de er sammen, taler de dansk, tysk og engelsk, men det fælles sprog er musikken. FolkBALTICA Ensemblet består af omkring 50 unge musikere fra sydlige Danmark og det nordlige Tyskland. Orkestret er opstået i forbindelse med den årlige folkBALTICA Festival, som finder sted i midten af maj. FolkBALTICA Ensemblet er denne festivals ungdomsorkester, som både geografisk og musikalsk krydser grænser for traditionel og nutidig folkemusik.

Violinisten Harald Haugaard står som kunstnerisk leder af folkBALTICA Festivalen i spidsen for ensemblet, som har til formål at udvikle unge talenter og bevare og forny folkemusiktraditionerne i grænselandet. Tønder Festival støtter aktivt talentmassen og fødekæden i folkemusikmiljøet, og det er en tradition, at FolkBALTICA Ensemble optræder på festivalen. Både til en egen koncert og i forbindelse med den store skolekoncert for elever fra skoler på begge sider af den dansk/tyske grænse.

www.folkbaltica.de/dk/folkbaltica-ensemblet

Guldimund (DK)
Skolekoncerten 2024: Tønder Festival har en særlig gave til de unge festivalgæster ved skolekoncerten på årets festival, nemlig den danske stjerne Guldimund. Sangskriver, sanger og musiker Asger Nordtorp Pedersen med kunstnernavnet Guldimund er på få år braget igennem og er et af de største danske musiknavne lige nu.

Hans seneste album “Jeg venter i lyset” fra 2023 fik femstjernede anmeldelser, og singlen “Det’ kun vigtigt, hvad det er” blev Ugens Uundgåelige på P3 og vandt prisen som Årets Lytterhit ved P3 Guld. Guldimund debuterede i 2021 med albummet “Dem vi plejede at være”, som indbragte ham tre priser ved Årets Steppeulv. Guldimund optræder med band, og skolekoncerten er hans eneste optræden under festivalen.

www.guldimund.dk

Justine Boesen (DK)
29-årige Justine Boesen skaber med akkordeon og sin klare sopranvokal et unikt univers. Kærligheden til den nordiske musik og klang er åbenbar, og det samme er fascinationen af stærke sopransangerinder som Eivør og Kate Bush. Justine Boesen går på scenen med fortællernærvær, originale tekster og et særligt klangunivers med sit hovedinstrument akkordeon.

Hun er uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium og arbejder som musiker, sangskriver og komponist. Mange vil kende hende fra gruppen Mynsterland, som har udgivet flere EP’er, og duoen Justine Boesen & Mathæus Bech, som udgav LP’en “Smukke Nat” i 2020. Desuden har Justine Boesen arbejdet sammen med Det Danske Drengekor og FolkBALTICA Ensemblet. Justine Boesen modtog i 2024 prisen som "Årets Katapult" på Folk & Fæstival og var i 2023 nomineret til en Danish Music Award som "Årets Nye Danske Rootsnavn".

Justine Boesen var desuden hovednavn på den dansk-tyske festival FolkBALTICA i 2023, hvor hun i samme periode udgav sine tre første singler i eget navn.

www.justineboesen.dk

Sylfide (DK)
Den nordiske folketone strømmer fra Helene Dorthea Tungelunds stemmebånd og keltiske harpe. Den transcenderer snirklede elektroniske kredsløb og bliver til loops, ambience og beats. Tungelund er i spidsen for det fremadstormende folkemusik-setup Sylfide, der i 2022 hentede to Danish Music Awards Roots-statuetter i kategorierne “Årets Nye Danske Rootsnavn” og “Årets Danske Rootstrack”.

Desuden var Sylfide nomineret i kategorien “Årets Danske Rootsudgivelse”. Sidste år modtog Sylfide “Årets Helge”, der gives til en folk-sangskriver, der i sin lyrik udviser socialt engagement. Ud over Helene Dorthea Tungelund, vokal, keltisk harpe, består Sylfide af Jonathan Fjord, piano, synth, Jonas Clausen, violin, og Emil Nielsen, bas. Debut-EP'en fra 2022 byder på melodier og sange, der omfavner den nordiske folkemusik, men i tråd med det elektroniske udtryk, er teksterne nutidige og berører store og små emner og bekymringer.

Blandt temaerne er det skrantende klima, feminisme og splittelsen i vores samfund, og på den måde kombinerer Sylfide moderne aktivisme med dybe folkemusikalske rødder.

www.sylfide.com

Kunsten at glædes i kor (DK)
Vadehavet er epicentret for projektet KUNSTEN AT GLÆDES I KOR, som byder på fællessang med publikum og danske salmer og sange. Udgangspunktet er naturen og kulturen i Vadehavsregionen. KUNSTEN AT GLÆDES I KOR forener her på fineste vis koncert og fællessang i et tæt, musikalsk møde med publikum. Et nyt musikalsk fællesskab opstår, og det hele bindes sammen af stemningsfuld musik og vedkommende og underholdende historier.

Det er efterhånden en tradition, at KUNSTEN AT GLÆDES I KOR spiller til morgensang på Tønder Festivalens sidste dag. I år bliver dog ganske særligt. I anledning af Tønder Festivals 50-års jubilæum vil repertoiret også byde på ikoniske sange fra festivalens historie. Derudover spænder repertoiret vidt med en særlig forkærlighed for sange fra Vadehavet.

Tønder Festival 2024:
Rickie Lee Jones (USA), Rodney Crowell (USA), Skerryvore (SCO), Brent Cobb (USA), Asleep At The Wheel (USA), The Bros. Landreth (CAN), The Wood Brothers, (USA), Jim Lauderdale & The Game Changers (USA), Niels Hausgaard (DK), David Ritschard (SE), Vincent Neil Emerson (USA), Capercaillie (SCO), Katie Pruitt (USA), True Heart Troubadours: Tim O’Brien med Jan Fabricius og Mary Gauthier med Jaimee Harris (USA), Leftover Salmon (USA), Albin Lee Meldau (SE), Melissa Horn (SE), Dan Sultan (AUS), Elephant Sessions (SCO), Hush (DK), Jacob Dinesen (DK), Jonah Blacksmith (DK), Jake Vaadeland (CAN), The Hello Darlins (CAN), Xabi Aburruzaga (EUS), Folkeklubben (DK), S.G. Goodman (USA), Julie Fowlis (SCO), Foy Vance (UK), Sivert Høyem (NO), Sønderjyllands Symfoniorkester feat. Bjørn Eidsvåg (NO, DK), Kassi Valazza (USA), Elles Bailey (ENG), Hans Theessink & Blue Groove (NL, USA, UK, GRN), Phosphorescent (USA), Fara (SCO), Drew Holcomb and The Neighbors (USA), The McCrary Sisters (USA), Jon Muq (EAU/USA), Kinnaris Quintet (SCO), Skipinnish (SCO), Kellie Loder (CAN), Peatbog Faeries (SCO), Big Bike Orchestra (PL), Sebastian Wolff (DK), Jeffrey Martin (USA), FolkBALTICA Ensemblet (DE, DK), Justine Boesen (DK), Sylfide (DK), Kunsten at glædes i kor (DK), Skolekoncert 2024: Guldimund med band samt FolkBALTICA Ensemblet (DK, DE), Folk Spot 2024 (DK).

Kilde: Tønder Festival
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.